Weekje fietsen in de Haute Languedoc

Eind september ging ik een weekje fietsen in the Haute Languedoc in the departement de l'Herault in het zuiden van Frankrijk waar het zeer mooi is het wegdek duchtig op en neer gaat en het zonnetje nog een losse 30 graden produceerde.Ik heb er enkele kleinere ritjes gemaakt met telkens 1 a 2 hellingen. Ideaal als voorbereiding op zwaarder werk en al een pak geduchter dan eender wat er in de Ardennen te rapen valt.De afstanden waren eerder kort maar de verschillende ritten die ik maakte zijn makkelijk te combineren omdat ze allemaal hetzelfde startpunt hebben en ook allemaal door le Poujol komen.

1/ 33km Colombieres s/ Orb - Herepian - Lamalou les bains - Combes - Colombieres s/ Orb
Vanuit Colombieres de D908 tot in Le Poujol
In Le Poujol de brug over de Orb nemen (D160E) en aan de overkant links de D160 richting Les Aires naar Herepian volgen
Aan de D909 (of 904 kan notities niet goed meer lezen) links richting Herepian
Aan rondpunt links naar Lamalou les Bains volgen D908
Aan Lamalou naar rechts Lamalou binnen rijden en de weg volgen richting markt (altijd rechtdoor)
Voor de markt aan de spliting naar links volgen, licht omhoogboven mee naar rechts draaien
Pijl links naar "Combes" & "Domsine des Ecrivains Combattants" volgen
Hier begint de klim
Het eerste stuk D22E4 tot aan villecelle valt best mee, mooi lopend stuk om tempo op te bouwen
Aan Villecelle links D180E6 volgen met enkele stijlere stukken volgen tot aan splitsing richting Combes dat ongeveer 1km naar beneden licht. Tot aan splitsing ongeveer 7 - 8 km.
Aan de splitsing kan je verder richting Douche, wat zeker nog een mooie klim zal zijn. Heb ik niet gedaan. Ik heb links gehouden en ben via Combes richting Le Poujol D180 naar beneden gedondert.
Beneden in Le Poujol de D908 naar rechts nemen tot in Colombieres s/ Orb
Kort maar pittig, zeker als eerste rit een deftige opwarmer. Een beetje kort voor zij die goed in vorm zijn waarschijnlijk maar voor mij zeker voldoende om mee te beginnen.

2/ 35km Colombieres s/ Orb - Herepian - Lamalou les bains - Le Poujol - Colombieres s/ Orb
Het vertrek is hetzelfde als hierboven tot in Herepian
In Herepian aan het rond punt rechtdoor D13 (196m -> 304m) zachte klim
Aan het kruispunt D22E5 links richting Lamalou les Bains volgenpijlen naar Lamalou volgen (hier effe fout gereden dus 35km zal er een beetje over zijn)
Lamalou doorrijden en daar D908 nemen richting Le Poujol en Colombieres s/ Orb

3/ 46,5km Colombieres s/ Orb - Herepian - St Gervais s/ Mare - Colombieres s/ Orb
nogmaals hetzelfde vertrek tot in Herepian.Aan het rondpunt rechtdoor D22E5 tot aan Col des 13 Vents (182m tot 331m) en volgen tot St Gervais s/ Mare (ongeveer 9km maar vanaf de col tot St.Gervais is het wel terug dalen)
In St.Gervais s/ Mare, voor het binnenrijden, links afdraaien de D22 op en klimmen naar de Col de Pierre Plantee 2km (331m - 509m)
Op de Col rechtdoor rijden D180E3 de Col de Madale op 5km (509m - 691m)
Vanop de Col de Madale kan je ook weer verder richting Douche (rechts afdraaien), maar heb ik dus niet gedaan.
Vanaf de Col de Madale 10km naar beneden de D180 af de Clinique St.Vital voorbij richting Combes en Le Poujol terug naar Colombieres s/ Orb.
Het begin van de afdaling is een weinig gebruikte weg en daar voelde ik door de kiezeltjes mijn wielen wel een schuiven in de bochten, dus uitkijken is de boodschap, maar voor de rest een prachtige rit met als ik goed geteld heb 758 hoogte meters.

4/ 34,5km Colombieres s/ Orb - Vieussan - Tarassac - Colombieres s/ Orb
Vanuit Colombieres de D908 tot in Le PoujolIn Le Poujol de brug over de Orb nemen (D160E) en aan de overkant rechts D160 volgenaan het kruispunt naar links afdraaien (blijft D160).
Vanaf de brug in Le Poujol tot boven ongeveer 9km, een stevige klim, maar 'k heb geen hoogte meters of stijginspercentages.
Na de klim wordt er uiteraard terug gedaald en kom je door enkele kleine dorpjes tot je aan de D14 komt die je dan volgt tot Vieussan waar je in le Lezard Blue kan stoppen voor nen echten Trappist om dan via Tarassac waar je na de brug de D908 terug naar Colombieres s/ Orb neemt.

Ook hier tijdens de beklimming heb je tijd om van mooie vergezichten over de vallei te genieten.


Zoals reeds gezegd allemaal eerder kort maar 3 en 4 vallen perfect te combineren. En er moeten zeker nog andere mooie lange ritten te maken zijn. Boodschap is dus volgende keer deftig kaart materiaal te hebben zodat ik niet direct de stafkaart af rijdt en nog weet waar ik ga uitkomen.

Reacties